Тип на донација
Сума

или

14 октомври 2019

Учиме да бидеме безбедни

Конвенцијата за правата на децата на Обединетите нации налага дека децата треба да имаат посебна заштита во ситуации кога нивното право на живот, опстанок и развој е загрозено. Во СОС Детско село безбедноста на децата ни е на прво место, и правиме се за тие да бидат се безбедни. Но исто така, особено ни е важно и тие сами да научат како да се заштитат и  да бидат безбедни.

Затоа, секогаш нè радува кога можеме да го споиме корисното и забавното и кога преку другарувањето имаме можност да научиме нешто корисно. За да научиме како да се заштитиме и бидеме безбедни, овој пат ни помогнаа пријателите од Осигурување Македонија. Ваквите денови во СОС Детско село се прекрасни искуства, како за децата така и за нашите драги другари. Убавото време вчера беше пропратено со добро расположение и многу едукативни игри. Децата имаа можност да научат како да се заштитат и бидат безбедни во случај на пожар, земјотрес и поплава.

 

Вчера научивме дека некогаш и покрај нашето вниманието и претпазливост може да се случат  незгоди. Но, научивме и како треба правилно и брзо да реагираме.

“193 – Алооо, пожарна“- внимателно и брзо децата го вртеа бројот на противпожарната служба, кој беше дел од првата игра Подалеку од чадот, подалеку од огнот.

Во втората игра На безбедно, научивме како треба внимателно и без паника да се заштитиме кога има земјотрес. Од третата игра Подготви се и искачи се, знаеме кои се најпотребни работи кои треба да ги спакуваме за време на поплава.

Четвртата игра Игасни го пожарот, беше исто така многу интересна и корисна. Ни покажа колку е важно да сме здружени и сложни секогаш.

На крајот сите добивме дипломи за добро завршената и научена лекција. Ви благодариме Осигурување Македонија за прекрасниот ден и со нетрпение ве чекаме повторно на гости.