Тип на донација
Сума

или

IT4CHARITY2023ТРКА

Tрадиционално по 5 пат ИТ заедницата заедно со СОС Детско село ги здружуваат силите
за поддршка на децата и младите без родителска грижа.

Оваа година собраните средства од хуманитарната трка се наменети за едукативна поддршка и дополнителни вон училишни активности кои ќе помогнат за нивна полесна реинтеграција во образовниот систем.

СОС Детско село во моментов поддржува 60 училишни деца на возраст од 6-18 години кои имаат потреба од дополнителна дефектолошка, логопедска и друг тип на едукативна поддршка и образовни активности.

Поради траумите кои ги преживеале во минатото, многу од децата поддржани од СОС Детско село се соочуваат со потешкотии во совладувањето на едукативен материјал и прилагодување на училишните активности.

Затоа, на годишно ниво, СОС Детско село организира дополнителна едукативна поддршка и активности кои го олеснуваат процесот на учење и реинтеграција на децата во образовниот систем.

Овие активности чинат минимум 500 евра по дете на годишно ниво.

 

 

Програмите се состојат од:

 • Едукатори кои помагаат во процесот на совладување на училишните материјали.
 • Дополнителни часови по одредени предмети прилагодени на потреба на детето.
 • Материјали за учење.
 • Вонучилишни образовни активности.
 • Спортски активности за подобрување на менталното и физичко здравје.
 • Психосоцијална помош за реинтеграција во училишниот систем.

IT4CHARITY2023НАЧИНИ НА ПОДДРШКА

 • ИТ компаниите можат да се приклучат на проектот со финансиска поддршка за децата кои имаат потреба од дополнителна едукација во согласност со нивниот буџет.
 • Да овозможат можности за волонтерство за нивните вработени т.е. да учествуваат во подготовка на трката.
 • Да ги поттикне и мотивира вработените да учествуваат во трката на 03.09.2023 година.
 • Да ги поттикне и мотивира останатите од тимот да се појават на настанот и да дадат поддршка за нивните колеги.

IT4CHARITY2023БЕНЕФИТИ ЗА КОМПАНИИТЕ

 • Позитивно влијание врз општеството.
 • Можност за вработените да ги живеат вредностите на компанијата.
 • Начин на извршување на корпоративното општествените цели на компанијата.
 • Градење и оддржување на компанијата како одличен работодавач.
 • Воспоставување на солидна работна сила на мотивирани и посветени професионалци со висока емоционална свест.
 • Можност за користење на трката и настан како претстоен HR активност за градење тим.
 • Можност за вмрежување.
 • МНОГУ ЗАБАВА!!!

 

СЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА ДОНИРАТЕ!!!

IT4CHARITY2023ДЕТАЛИ ЗА ТРКАТА

 • Бесплатно учество на сите вработени од компаниите донатори.
 • Стартно пакетче за сите вработени тркачи (стартен број, дополнителни материјали од спонзорите на трката)
 • Школка служи како старт/цел, а трката се одржува во Градскиот парк Скопје.
 • Трката ќе се трча во круг и има еден круг за учесниците на 3 километри и два круга за оние во трката на 6 километри, соодветно по пријавите на вработените.
 • На Школка ќе има забава со музика, храна и пијалоци за присутни.
 • Дополнителни тимски активности на и околу Школка.

*Храната и пијалоците се наплаќаат.

IT4CHARITY2023НАЧИН НА ПРИЈАВУВАЊЕ

За компаниски пријави контактирајте ги претставниците од СОС Детско село на следните емаил адреси:goran.velkovski@sos.org.mk или ljubica.atanasova@sos.org.mk, или пак на 076220472.

 

За индивидуални пријави за трката можете да се пријавите на следниот линк:

IT4Charity 2023 – СОС Детско село (sos.org.mk)

*Пријавувањето на индивидуални тркачи се прави со симболична донација од 600 денари кон СОС Детско село.

*Пријавените индивидуални тркачи ќе добијат стартни пакети како и пријавените тркачи од компаниите.

IT4CHARITY 2023 ПОДДРЖУВАЧИ

_____________________________________________

Традицијата на IT4Charityпродолжува во 2022 со ГОЛЕМА IT ТРКА

 

Стартуваме на 20 Мај и завршуваме на 25 Септември со ГОЛЕМА IT ТРКА

Концептот напроектот е:

 • За секој поминат ЗЕЛЕН километар на вработените
 • Компанијата донира средства за СОС Детско село
 • Оваа година проектот ќе заврши со голема IT ТРКА

Како ИТ компаниите да севклучат во проектот?

Со добра волја, отворено срце и желба за поддршка на ранливите
Секоја ИТ компанијa која ќе сака да се приклучи на проектот е добродојдена да не контактира на: goran.velkovski@sos.org.mk

Како вработените од ИТ компаниите поддржувачида го започнат предизвикот?

 • Да ја преземат апликацијата Challenger на мобилен телефон
 • Да се регистрираат со компаниски маил
 • Вработените можат да се приклучат и во постоечките предизвици на самата апликација, а со тоа се борат да добијат директни награди и попусти во локални бизниси
 • Challenger го регистрира секој километар со помош на следните алатки: GoogleFit, Apple Health и Strava. Учесниците ќе треба да ја вклучат Strava пред да почнат да возат велосипед. Сите други активности (трчање и одење пеш) Challenger апликацијата ќе ги регистрира во позадина
 • Во текот на броењето на километрите вработените ќе добијат информации за да се регистрираат за ГОЛЕМАТА IT ТРКА.
 • Вработените ќе можат да учествуваат во ТРКАТА со трчање и возење велосипед.

Во остварување на целта од 30.000 ЕУР за поддршка на програмите на СОС Детско село, секоја компанија има можност да одбере еден од моделите за финансиска поддршка и со тоа да обезбеди пласман на компанијата за учество во проектот и секако учество на вработените за време на трката.

 

Наша цел е заеднички да собереме 30.000 ЕУР за поддршка на програмите на СОС Детско Село

 

Компании вклучени во маратонот:

Спонзори на IT4Charity2022

IT 4 Charity - edition 2021!

Погледнете ги интевјуата од нашите СОС пријатели и поддржувачи: