sos.org.mk

Бидејќи секое дете ги заслужува ѕвездите

ДОНАТОРИ
Број на ѕвезди: 102
Вкупно собрани средства: 61,495 ден.

или

Направи донација со уплатница

Херман Гмајнер е основачот на СОС Детски села, по Втората светска војна, во 1949 година кога првото СОС Детско село било изградено во Имст, Австрија. Неговата цел била децата, кои поради војната ги загубиле своите семејства, да израснат во топла семејна средина, опкружени со љубов и сигурност. Првата изградена куќа во селото го носи името „Куќа на мирот“

Кога надлежниот Центар за социјална работа ќе утврди дека условите во кои детето во рамките на своето семејство расте не се во негов најдобар интерес и дека во такви услови не се почитуваат правата на детето, или пак кога родителите на детето не се живи, центарот донесува одлука за згрижување на детето во алтернативен облик на грижа – СОС згрижувачко семејство.

Одлуката дали детето ќе биде згрижено во СОС згрижувачко семејство ја носи надлежниот Центар за социјална работа во соработка со СОС Детско село.

За децата се грижат лиценцирани згрижувачи кои поминуваат сеопфатна тренинг програма по меѓународната PRIDE методологија за згрижувачи, и имаат постојана тековна поддршка за време на грижата, од стручен тим на професионалци- психолози, педагози, социјални работници, логопеди, дефектолози итн.

Бидејќи законски старатели на децата кои растат во СОС згрижувачките семејства се центрите за социјална работа, тие се исто така задолжени за одлуката каква грижа е во најдобар интерес на секое поединечно дете. Доколку сте заинтересирани за посвојување, Ве молиме контактирајте го Центарот за социјална работа во Вашата општина.

Од 2007 година овозможуваме поддршка на деца кои се во ризик да ја изгубат грижата од своите биолошки семејства кои живеат во социјален ризик. Програмата за социјална превенција се реализира преку- „Советодавни центри за родители и деца“ кои функционираат во општините Шуто Оризари и Гази Баба.

Целта на советодавните центри е да ги зајакнат капацитетите на семејствата за квалитетна грижа и заштита на своите деца и да пружаат интервентна поддршка за децата и родителите во криза.

Поддржувајќи нè, Вие ни овозможувате да обезбедиме најквалитетна грижа за децата, тие да растат во топол дом, опкружени со родителска љубов и поддршка. Вие ни помагате да ги поттикнеме слободно да ги развиваат своите капацитети, да ги подготвиме за предизвиците кои со себе ги носи животот, и да им овозможиме да станат успешни млади луѓе кои активно придонесуваат во нашето општество.
Прочитајте повеќе овде: https://bit.ly/2Q5TmdC

Понекогаш родителите не можат сами да се грижат за своите деца, понекогаш децата ги губат своите родители или воопшто никогаш не добиваат можност да ги запознаат – тоа се децата на кои им треба Вашата поддршка. Секој ден. Со Вашата поддршка заедно ќе обезбедиме квалитетна долгорочна грижа за близу 300 деца од Република Македонија.

Во интерес на децата чија грижа ни е доверена, ние се обврзуваме дека сите добиени финансиски и материјални средства ќе ги користиме правилно, одговорно и транспарентно. Нашите стандарди и политики детално ги пропишуваат како квалитетот во грижата за децата, така и начинот на трошење на средствата. Во таа насока, особено водиме сметка нашето работење да биде финансиски транспарентно, и редовно спроведуваме интерни и екстерни финансиски контроли.

Име: Daniela
Донација: 1500 ден.
Порака: Нека биде ЉУБОВ и СРЕЌА!
Име: Sara
Донација: 245 ден.
Име: Samer
Донација: 1500 ден.
Порака: With Love for Macedonia.
Име: Ljupka
Донација: 300 ден.
Порака: За галаксија исполнета со детски насмевки!
Име: Gjorgji
Донација: 200 ден.
Име: Stefan
Донација: 500 ден.
Порака: За среќно детство!
Име: Marina
Донација: 500 ден.
Порака: Ѕвезда за насмевка. 💖
Име: Nikola
Донација: 100 ден.
Име: Biljana
Донација: 500 ден.
Порака: Ѕвездите и жарот во вашите очиња секогаш да светат најсилно! Само небото нека биде вашата граница ГОЛЕМИ мали херои!
Име: Zlatko
Донација: 200 ден.
Име: Nikola
Донација: 1000 ден.
Име: Vladimir
Донација: 150 ден.
Порака: Ѕвездите високо на небото, Нека светат силно за детето За кое секогаш ќе се бориме, И за кое нови ѕвезди ќе створиме
Име: Sasha
Донација: 200 ден.
Име: Milan
Донација: 200 ден.
Име: Bojan
Донација: 200 ден.
Име: Aleksandra
Донација: 2000 ден.
Име: Natasha
Донација: 100 ден.
Име: Anita
Донација: 200 ден.
Име: Blagica
Донација: 100 ден.
Порака: Сите дечиња заслужуваат да имаат насмевка на нивните лица, секогаш!
Име: Magdalena
Донација: 150 ден.
Порака: <3
Име: Jana
Донација: 500 ден.
Име: Emilija
Донација: 200 ден.
Порака: Подобар свет за секое дете!
Име: Martin Maksimovski
Донација: 500 ден.
Порака: Секој треба да помогне колку што може, од сочувство не се живее...
Име: Atanas
Донација: 500 ден.
Име: Jovan
Донација: 200 ден.
Порака: Povekje zvezdi, povekje ljubov, povekje nasmeani deca, povekje ZIVOT.
Име: Pavle
Донација: 200 ден.
Порака: Да го наполниме небото со што повеќе ѕвезди. Да ја осветлиме иднината на децата на кои тоа им е најпотребно.
Име: Roberto
Донација: 100 ден.
Име: Sashka
Донација: 250 ден.
Порака: Сите заедно можеме да дариме љубов и насмевки каде што недостасуваат. Не треба да дозволиме да имаме деца без љубов
Име: andrijana
Донација: 100 ден.
Порака: Секое дете заслужува да биде среќно, секое дете треба да е сакано ...
Име: Tiberie
Донација: 150 ден.
Порака: .
Име: Biljana
Донација: 500 ден.
Име: Tatjana
Донација: 500 ден.
Име: Nadica
Донација: 1000 ден.
Име: Kristina
Донација: 100 ден.
Порака: Љубов за сите дечиња во светот
Име: Elena
Донација: 200 ден.
Име: Vesna
Донација: 1000 ден.
Име: Igor
Донација: 200 ден.
Име: Snezana
Донација: 500 ден.
Порака: Edna Zvezda, edna nasmevka!
Име: Martin
Донација: 300 ден.
Име: Suzana
Донација: 3000 ден.
Порака: Да се сакаме, да си помагаме, секое дете заслужува насмевка!
Име: Elena
Донација: 1000 ден.
Име: Mico
Донација: 100 ден.
Порака: Vi posakuvam sreka vo zivotot.
Име: Jordanka
Донација: 100 ден.
Име: Maja
Донација: 200 ден.
Име: Milena
Донација: 500 ден.
Порака: *
Име: Milena
Донација: 500 ден.
Име: Plamenka
Донација: 500 ден.
Име: Aferdita
Донација: 1000 ден.
Име: Marina
Донација: 500 ден.
Порака: Донирајте за да допринесеме кон градењето на подобро утре и надежна иднина за децата на нашето општество!
Име: Jasmina
Донација: 300 ден.
Име: Igor
Донација: 1000 ден.
Порака: Sonot na sekoe dete da stane realnost. Srekna Nova 2019 Alek i Sergej
Име: Biljana
Донација: 3000 ден.
Име: Gordana
Донација: 200 ден.
Име: Hristina
Донација: 300 ден.
Име: Hristina
Донација: 300 ден.
Име: Jasminka
Донација: 1000 ден.
Порака: Ѕвездите од небото нека подарат светлина на нашите срца, а насмевка на детските лица.
Име: Draga
Донација: 300 ден.
Порака: Нека секое детенце ја почувствува љубовта и топлината на семејниот дом!
Име: Vasko
Донација: 500 ден.
Име: Zorica
Донација: 1000 ден.
Порака: Vera,Nadeź,Ljubov go socinuva celoto zvezdeno nebo
Име: Angel
Донација: 1000 ден.
Име: Ardita
Донација: 1000 ден.
Име: Momir
Донација: 10000 ден.
Име: Dimitar
Донација: 1000 ден.
Порака: Sekoe dete ima svoja svezda. Bidete veseli nasmeani i sekogas pozitivni.
Име: Vlatko
Донација: 2000 ден.
Име: Елена
Донација: 200 ден.
Име: Aleksandra
Донација: 1000 ден.
Име: Efto
Донација: 100 ден.
Име: Dragan
Донација: 150 ден.
Порака: Бидете среќни! Бидете весели! Вие сте нашата иднина, нашата радост!
Име: Eva
Донација: 100 ден.
Име: Elizabeta
Донација: 100 ден.
Порака: Ve sakame
Име: Lidija
Донација: 200 ден.
Име: Slavica
Донација: 200 ден.
Име: Aleksandra
Донација: 200 ден.
Име: Моника
Донација: 100 ден.
Име: Rade
Донација: 150 ден.
Порака: Нека светат сите ѕвезди насмеани.
Име: Sasa
Донација: 5000 ден.
Име: Bojana
Донација: 300 ден.
Име: Anela
Донација: 100 ден.
Порака: Љубов за секое дете
Име: Simon
Донација: 100 ден.
Име: Bojana
Донација: 300 ден.
Име: Zlata
Донација: 1000 ден.
Име: Mario
Донација: 500 ден.
Порака: Подадете рака за среќно детство!
Име: Daniel
Донација: 200 ден.
Име: Hristina
Донација: 100 ден.
Име: Marija
Донација: 1000 ден.
Име: amir
Донација: 100 ден.
Порака:
Име: Ivana
Донација: 100 ден.
Име: Biljana
Донација: 300 ден.
Име: Sashka
Донација: 250 ден.
Име: snezana
Донација: 500 ден.
Порака: sekoe dete treba da dobiva ljubov
Име: snezana
Донација: 100 ден.
Име: Ivan
Донација: 300 ден.
Име: Dimitar
Донација: 200 ден.
Порака: Посакувам ова ѕвездено небо, да им ги оствари сите желби на дечињата од СОС Детско Село
Име: Ana
Донација: 200 ден.
Порака: Ana
Име: Zoran
Донација: 200 ден.
Порака: Биди ѕвезда
Име: Zoran
Донација: 200 ден.
Име: Dragana
Донација: 100 ден.
Име: Melina
Донација: 200 ден.
Име: Julijana
Донација: 200 ден.
Порака: Многу ѕвездички, за многу детски насмевки!
Име: Aleksandra
Донација: 100 ден.
Име: Dona
Донација: 100 ден.
Име: Aleksandra
Донација: 100 ден.
Порака: Посакувам ѕвезден успех!