Тип на донација
Сума

или

2 октомври 2020

Нова настава, нови предизвици

Како да разговарате со своите деца?

Пишува: Берима Хачам, психолог во СОС Детски села Босна и Херцеговина

 

На разни начини, пандемијата влезе во сите семејства, од вообичаен страв од непознатото, до стресни ситуации што во голема мера ги погодија најранливите – децата. Освен што не одат на училиште, стресните ситуации децата ги доживуваат и поради намалените приходи на семејството, губење на работните места на нивните родители, страв од болест или вознемиреност поради непредвидливоста на здравствената криза. И сега, во октомври, повторно започнува учењето од далечина, во комбинација со одење на училиште.

Почетокот на нова учебна година и во редовни околности често е стресен период за децата бидејќи го „нарушува“ пријатното секојдневие на одмор и уживање. Новата форма на настава ги минимизира социјалните интеракции и можностите за социјално учење бидејќи додека посетуваат онлајн часови од своите домови, децата се лишени од директни средби, интеракции, дружења и игра како неопходен фактор за нивниот социјален развој. Децата кои се почувствителни од било која причина, овие промени ги доживуваат уште потешко.

За да се спречат проблемите во секојдневното функционирање, секој родител уште на почетокот на наставата треба да се погрижи за емоциите на детето предизвикани од наставата и да обрне внимание на следното:

Побарајте од училиштето детални информации за тоа како ќе се организираат часовите (директно или со пребарување информации преку достапни извори ) за да можете врз основа на веродостојни информации да разговарате со вашето дете.

Зборувајте со вашето дете за тоа како го доживува почетокот на училиштето – што знае за новите правила, како ги разбира, дали се чувствува непријатно и зошто. Потребно е да покажете разбирање за сите негови чувства – вознемиреност, несигурност, страв, конфузија, беспомошност, но и можни најави за непослушност или одбивање да се почитуваат мерките. Вооружете се со трпеливост, дајте си доволно време и себе си, и на вашето дете за детален разговор.

На децата прво треба да им се каже што е дозволено, за да забраните не бидат доминантни и не се создадат негативни чувства и отпор кон училиштето. Нагласете им дека ќе можат да ги гледаат своите пријатели и наставници и да продолжат да учат нови работи и без директен физички контакт.

Потсетувајте ги децата на сè она што сте зборувале од почетокот на пандемијата – важноста на миењето раце, физичко растојание, носење маска, кашлање „во лактот“ или марамче. Исто така, нагласете им ја обврската веднаш да пријават било какви симптоми (кашлица, треска, отежнато дишење) без оглед дали се дома или на училиште.

Важно е децата да се предупредат дека нивното или сите училишта можат повторно да бидат затворени доколку се зголеми бројот на заразени – ова ќе им помогне полесно да се прилагодат доколку тоа навистина се случи. Потсетете ги дека можат да учат од секаде.

Долготрајната промена на животните околности кај некои деца веќе предизвика психолошки промени, особено промени во однесувањето – следете го вашето дете и постојано разговарајте со наставниците. Сите знаци на неподготвеност, недостаток на мотивација, значителни промени во однесувањето во споредба со претходниот период , тешкотии во концентрацијата или соматски проблеми поврзани со одење на училиште можат да биде знак дека на детето му треба дополнително внимание од дома, од училиште или можеби поддршка од стручни лица.

Родителите во сите ситуации се модел за децата, но нивното однесување во стресни и неизвесни ситуации е особено важно. Начинот на кој родителите се справуваат со ситуацијата и со сопствените емоции, влијае на чувството на сигурност кое детето ќе го развие. Само доколку родителот остане смирен, детето ќе знае дека тој е секогаш тука за него, го разбира, поддржува и има контрола и одговорност и за себе и за него.