Тип на донација
Сума

или

30 март 2023

Мамо, готово, ја прочитав и оваа книга.

Многу чудно, како една книга може лесно да те понесе во светот на фантазијата“ – полна со радост и воодушевување раскажува Елена. „Само сега не знам дали оваа или претходната да ми биде омилена?“
Но, Елена не ги сакаше книгите отсекогаш. Таа дури не ни знаеше убаво да чита, и сето тоа и изгледаше премногу комплицирано. Пред да започне да живее во СОС Детско село, не посетувала училиште неколку години. Покрај едукативната запоставеност, лесно воочлив беше и стравот и недовербата кон непознатите. Благодарение на поддршката и безусловната љубов од нејзината мама Горде, таа почна храбро да чекори напред.

По доаѓањето во СОС Детско село, на Елена покрај редовното училиште веднаш и беше обезбедена дополнителна едукативна поддршка. „Таа е добра и вредна ученичка, и со големо внимание и многу труд ги решава сите зададени задачи“- со гордост раскажува нејзината наставничка.
За само две години, успеа да го совлада пропуштеното. Оваа година Елена повторно ќе се врати во училиште во одделение со нејзини врсници.
“Има многу промени кај Елена откако е во СОС Детско село. Таа сега е темпераментно, активно и весело девојче. Да бидам искрена, таа е пример за убаво воспитана ќерка“ – гордо раскажува нејзината СОС мајка Гордана.