sos.org.mk

Бидејќи секое дете ги заслужува ѕвездите

ДОНАТОРИ
Број на ѕвезди: 187
Вкупно собрани средства: 131,455 ден.

or

Make a donation with payment order

Херман Гмајнер е основачот на СОС Детски села, по Втората светска војна, во 1949 година кога првото СОС Детско село било изградено во Имст, Австрија. Неговата цел била децата, кои поради војната ги загубиле своите семејства, да израснат во топла семејна средина, опкружени со љубов и сигурност. Првата изградена куќа во селото го носи името „Куќа на мирот“

Кога надлежниот Центар за социјална работа ќе утврди дека условите во кои детето во рамките на своето семејство расте не се во негов најдобар интерес и дека во такви услови не се почитуваат правата на детето, или пак кога родителите на детето не се живи, центарот донесува одлука за згрижување на детето во алтернативен облик на грижа – СОС згрижувачко семејство.

Одлуката дали детето ќе биде згрижено во СОС згрижувачко семејство ја носи надлежниот Центар за социјална работа во соработка со СОС Детско село.

За децата се грижат лиценцирани згрижувачи кои поминуваат сеопфатна тренинг програма по меѓународната PRIDE методологија за згрижувачи, и имаат постојана тековна поддршка за време на грижата, од стручен тим на професионалци- психолози, педагози, социјални работници, логопеди, дефектолози итн.

Бидејќи законски старатели на децата кои растат во СОС згрижувачките семејства се центрите за социјална работа, тие се исто така задолжени за одлуката каква грижа е во најдобар интерес на секое поединечно дете. Доколку сте заинтересирани за посвојување, Ве молиме контактирајте го Центарот за социјална работа во Вашата општина.

Од 2007 година овозможуваме поддршка на деца кои се во ризик да ја изгубат грижата од своите биолошки семејства кои живеат во социјален ризик. Програмата за социјална превенција се реализира преку- „Советодавни центри за родители и деца“ кои функционираат во општините Шуто Оризари и Гази Баба.

Целта на советодавните центри е да ги зајакнат капацитетите на семејствата за квалитетна грижа и заштита на своите деца и да пружаат интервентна поддршка за децата и родителите во криза.

Поддржувајќи нè, Вие ни овозможувате да обезбедиме најквалитетна грижа за децата, тие да растат во топол дом, опкружени со родителска љубов и поддршка. Вие ни помагате да ги поттикнеме слободно да ги развиваат своите капацитети, да ги подготвиме за предизвиците кои со себе ги носи животот, и да им овозможиме да станат успешни млади луѓе кои активно придонесуваат во нашето општество.
Прочитајте повеќе овде: https://bit.ly/2Q5TmdC

Понекогаш родителите не можат сами да се грижат за своите деца, понекогаш децата ги губат своите родители или воопшто никогаш не добиваат можност да ги запознаат – тоа се децата на кои им треба Вашата поддршка. Секој ден. Со Вашата поддршка заедно ќе обезбедиме квалитетна долгорочна грижа за близу 300 деца од Република Македонија.

Во интерес на децата чија грижа ни е доверена, ние се обврзуваме дека сите добиени финансиски и материјални средства ќе ги користиме правилно, одговорно и транспарентно. Нашите стандарди и политики детално ги пропишуваат како квалитетот во грижата за децата, така и начинот на трошење на средствата. Во таа насока, особено водиме сметка нашето работење да биде финансиски транспарентно, и редовно спроведуваме интерни и екстерни финансиски контроли.

Име: Verica
Донација: 5000 ден.
Порака: Да помагам секогаш кога можам
Име: Danica
Донација: 100 ден.
Порака: Kopiranje tugji emocii i chuvstva.
Име: Anita
Донација: 500 ден.
Име: Roze
Донација: 100 ден.
Порака: Извидник
Име: Stefan
Донација: 500 ден.
Порака: Да испијам 100 кафиња во денот и пак да заспијам :)
Име: Magdalena
Донација: 200 ден.
Име: Katerina
Донација: 300 ден.
Име: Martin
Донација: 100 ден.
Име: Anastasia
Донација: 2500 ден.
Име: snezana
Донација: 500 ден.
Порака: razbiranje
Име: Mila
Донација: 300 ден.
Порака: Љубов и грижа
Име: Veroslava
Донација: 500 ден.
Порака: ИСКРЕНА НАСМЕВКА :-)
Име: Nenad
Донација: 500 ден.
Име: Jana
Донација: 100 ден.
Име: Draga
Донација: 100 ден.
Име: Katerina
Донација: 100 ден.
Име: Monika
Донација: 500 ден.
Порака: Љубов и искреност
Име: Hana
Донација: 510 ден.
Порака: Бескрајна љубов за мама, тато, братчето и сестричето
Име: Vladimir
Донација: 200 ден.
Порака: Да им улетувам на колегите во канцеларија (или да ги начекувам низ град) кога најмалку ме очекуваат).
Име: Kontura
Донација: 2000 ден.
Порака: Нов креативен поглед!
Име: Elena
Донација: 500 ден.
Порака: Искреност
Име: Andzela
Донација: 500 ден.
Порака: Љубов и среќа
Име: Anita
Донација: 100 ден.
Порака: Љубов за сите
Име: Kire
Донација: 100 ден.
Порака: Бананамен
Име: Zlatko
Донација: 100 ден.
Порака: Нинџа
Име: Ana
Донација: 100 ден.
Име: Anita
Донација: 500 ден.
Порака: Посакувам многу насмевки и радост да ве пратат! Веќе сјаете со најчистата космичка свелина!
Име: Martin
Донација: 200 ден.
Порака: Ве сакам сите дечки :*
Име: snezana
Донација: 3000 ден.
Порака: Fala za pokanite :*
Име: Martin
Донација: 100 ден.
Порака: Бидете ми здрави и живи! Ве сакам сите и ви испраќам многу бакнежи.
Име: Martin
Донација: 150 ден.
Име: Cetko
Донација: 100 ден.
Порака: И јас сум растел во дом за деца без родители. Можеби овие 100 ден не се голема сума , но со овие средства денес едно дете ке има барем еден доручек :)
Име: snezana
Донација: 1000 ден.
Порака: Vie ste heroi
Име: Goran
Донација: 100 ден.
Име: Zulal
Донација: 350 ден.
Име: Martin
Донација: 150 ден.
Име: Zoran
Донација: 500 ден.
Име: Zorica
Донација: 500 ден.
Име: Tatjana
Донација: 500 ден.
Име: Kika
Донација: 200 ден.
Име: Emil
Донација: 200 ден.
Име: Aleksandra
Донација: 500 ден.
Име: Daniela
Донација: 1000 ден.
Име: Sashka
Донација: 300 ден.
Порака: <3
Име: Igor
Донација: 1000 ден.
Порака: Srekni Veligdenski Praznici od Alek i Sergej!!!!!
Име: Dragan
Донација: 150 ден.
Порака: Бидете среќни дечиња.
Име: Angel
Донација: 1500 ден.
Име: Martin
Донација: 100 ден.
Порака: Дечки ве сакам сите. Kiss
Име: snezana
Донација: 600 ден.
Порака: ie ste najsjajni zvezdicki
Име: snezana
Донација: 1000 ден.
Порака: vie ste heroi
Име: Ardita
Донација: 1500 ден.
Име: Zulal
Донација: 1000 ден.
Име: FilipEli
Донација: 3000 ден.
Име: Viktorija
Донација: 500 ден.
Име: snezana
Донација: 1000 ден.
Порака: sekoe dete zasluzuva nasmeano detstvo.
Име: Tanja
Донација: 100 ден.
Порака: Тања и Меглена
Име: Daniel
Донација: 200 ден.
Име: Zhivorad
Донација: 6000 ден.
Име: Antonio
Донација: 14000 ден.
Име: Zoran
Донација: 200 ден.
Име: Natasa
Донација: 100 ден.
Име: Zoran
Донација: 500 ден.
Порака: Bez Vas decata zvezdenoto nebo nema da sveti, odnosno nema da postoi.Nie sme gordi i srekni so Vas i Vasite slatki obravcinja. Da ste zdravi i zivi
Име: Sanja
Донација: 1200 ден.
Порака: Ve sakame
Име: Viktorija
Донација: 3000 ден.
Порака: Radost za site
Име: Anastasija
Донација: 300 ден.
Порака: Детската смеа го грее универзумов, не ѕвездите. Смејте се милички.
Име: Despina
Донација: 300 ден.
Порака: Бидете среќни ѕвездички мали
Име: Simona
Донација: 200 ден.
Порака: Посакувам сите дечиња да бидат среќни и сакани!
Име: Tamara
Донација: 500 ден.
Порака: Никогаш не прекинувај да целиш кон ѕвездите!
Име: Ivana
Донација: 200 ден.
Порака: Нека има радост, среќа и безброј насмевки на вашите лица. Нека ѕвездите светат и ви го осветлуваат патот. Имајте убави Божиќни празници!
Име: Elena
Донација: 500 ден.
Име: Aleksandra
Донација: 500 ден.
Порака: ❤
Име: Dance
Донација: 500 ден.
Име: Bojana
Донација: 500 ден.
Име: Zorica
Донација: 500 ден.
Порака: За подобро утре на секое дете во светот. Со љубов, грижа и топлина и незаменливите се заменливи!
Име: Maria
Донација: 1000 ден.
Порака: Замени Ги Незаменливите
Име: Blagica
Донација: 500 ден.
Име: Jovanka
Донација: 300 ден.
Порака: Bidete srekni i zdravi so Gospod napred!
Име: Biljana
Донација: 200 ден.
Име: Maja
Донација: 300 ден.
Име: Simona
Донација: 100 ден.
Порака: За сите деца да биде сонце!
Име: Filip
Донација: 100 ден.
Име: Dzeneta
Донација: 250 ден.
Порака: Посакувам да истура од ЅВЕЗДИ за најтоплите срца во универзумот.
Име: Andrea
Донација: 100 ден.
Порака: Посакувам сите деца да имаат убав живот, со многу љубов и здравје
Име: Milena
Донација: 1000 ден.
Порака: Цела среќа на светот со вас да биде дечиња.
Име: Vanja
Донација: 100 ден.
Име: Daniela
Донација: 1500 ден.
Порака: Нека биде ЉУБОВ и СРЕЌА!
Име: Sara
Донација: 245 ден.
Име: Samer
Донација: 1500 ден.
Порака: With Love for Macedonia.
Име: Ljupka
Донација: 300 ден.
Порака: За галаксија исполнета со детски насмевки!
Име: Gjorgji
Донација: 200 ден.
Име: Stefan
Донација: 500 ден.
Порака: За среќно детство!
Име: Marina
Донација: 500 ден.
Порака: Ѕвезда за насмевка. 💖
Име: Nikola
Донација: 100 ден.
Име: Biljana
Донација: 500 ден.
Порака: Ѕвездите и жарот во вашите очиња секогаш да светат најсилно! Само небото нека биде вашата граница ГОЛЕМИ мали херои!
Име: Zlatko
Донација: 200 ден.
Име: Nikola
Донација: 1000 ден.
Име: Vladimir
Донација: 150 ден.
Порака: Ѕвездите високо на небото, Нека светат силно за детето За кое секогаш ќе се бориме, И за кое нови ѕвезди ќе створиме
Име: Sasha
Донација: 200 ден.
Име: Milan
Донација: 200 ден.
Име: Bojan
Донација: 200 ден.