Тип на донација
Сума

или

rabotilnica sos detsko selo

9 март 2023

Eдукативна работилница за дигитално насилство по повод Интернационалниот ден на Жената

По повод Интернационалниот ден на Жената, СОС Детско Село одржа едукативна работилница за дигитално насилство, со цел подигнување на свеста кај младите девојки и заштита од родово базирано насилство. Диспропорционалната засегнатост на жените со феноменот на родово базирано насилство во физичкиот свет се прелеа и во дигиталниот простор.

obuka

Истото најчесто се манифестира преку изложување на вознемирувачка или потенцијално штетна содржина на веб-локации и онлајн форуми и блогови, развој на виртуелни мрежи на поединци чиј главен интерес лежи во сексуална злоупотреба или трговија со луѓе и други форми на експлоатација и зголемено производство и дистрибуција на слики и материјали за сексуална злоупотреба.

sliki sos

Исто така, на овој ден Згрижувачите, си го честитаа овој ден меѓусебно и се охрабрија во однос на женските права, дигнитет и самостојност и како мајки, жени, сопруги. Благодарност за нивната посветеност и одговорната работа и грижата за деца. Нека им е честит денот на жените 8ми Март!

tim sos detsko selo

 

majka sos detsko selo

 

zgrizuvac sos detsko selo

 

sos detsko selo vraboten