Тип на донација
Сума

или

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА “ДОНИРАЈ КОМПЈУТЕР”, “СОС ДЕТСКО СЕЛО” и “НЕТПУН МАКЕДОНИJА” – 109 компјутери за 109 деца без родителска грижа

Организацијата “Донирај Компјутер” постои веќе седум години и до сега има донирано повеќе од 2600 компјутери на семејства кои не поседуваат ИТ уред. Организацијата работи на начин  што ги поврзува големите компании и граѓани кои донираат компјутери а тие после репарација ги распределуваат таму каде што има потреба.

doniraj kompjuter

Истовремено организацијата соработува со Нептун Македонија со тоа што овозможува  секоја продавница на Нептун во сите градови да преставува собирен пункт за донирање на ИТ опрема

Со оглед на тоа дека компанијата е сериозен стратешки партнер на СОС Детско село увидовме исклучителна можност за спојување со нашиот друг партнер “Донирај Компјутер” сè со цел повторно да придонесеме во мисијата обезбедување можност за соодветно вклучување на сите деца и ранливата група на деца без родителска грижа во образовниот процес” – вели Александра Тасевска од Нептун.

doniraj kompjuter

Во рамките на СОС Детско село минатата година е отворен Центарот за поддршка на згрижувачки семејства каде во моментот се вклучени 73 згрижувачки семејства интегрирани во заедницата со 138 деца без родителска грижа.

“Покрај задачата за промоција на згрижувањето, центарот работи и во областа на континуирана помош и насочување на згрижувачките семејства да обезбедат грижа каква што му е потребна на детето сместено кај нив. Таква една акција беше и акцијата “Донирај компјутер” која обезбеди 109 компјутери за сите 73 згрижувачки семејства. Како и за другите деца, така и за децата кои се сместени во згрижувачки семејства централен дел од вештините коишто им се потребни за да бидат успешни во учењето, работата и животот се токму дигиталните вештини и поради тоа искажуваме голема благодарност до здружението Донирај компјутер. Навистина ги надмина нашите очекувања, особено заради тоа што денес со гордост можеме да кажеме дека заеднички обезбедивме компјутери за секое згрижувачко семејство вели Александра Ивановска од СОС Детско село.

Aleksandra Ivanovski

Донацијата беше договорена за 5 минути”. Може да се каже дека покрај тоа што ова беше огромна донација, успеавме да обезбедиме уреди за повеќе од 70 семејства за околу 1 месец. Тоа вклучува поправка, инсталација, пакување и испорака. Донацијата од 109 уреди го поткрена нивото на организираност и функционалност на едно повисоко ниво и претставува рекорд во испорачани уреди за многу краток временски период.

За крај ќе упатам еден апел до сите компании, доколу имате компјутери кои не ви се потребни сега имате можност да ги донирате. Со самата ваша донација помагате на огромен број на семејства, деца, студенти, училишта. Или со мои зборови, менувате човечки судбини – Борче Стаменов од Донирај Компјутер

Посвојување Vs Згрижување

Најдобра средина за растење и развој на секое дете е неговото биолошко семејство. Грижата и љубовта на родителите е најважниот двигател во животот на децата. Кога децата растат во силна и здрава семејна средина, исполнета со љубов и грижа, имаат поголеми шанси да напредуваат и да имаат подобра иднина како возрасни.

Но, за жал за многу деца ова не е возможно!

Кога децата не можат да растат со сопственото семејство, потребно им е друго – згрижувачко семејство кое ќе ги заштити и исполни нивните потреби.
Токму тоа е нашата мисијата во изминатите 22 години. Ние градиме семејства за децата без родителска грижа со цел секое дете да расте со љубов, грижа и чувство на припадност.

Но, многу често нѐ прашуваат зошто децата не се посвоjат, зошто се потребни згижувачки семејства?

 

 

КОЈА Е РАЗЛИКАТА ПОМЕЃУ ПОСВОЈУВАЊЕ И ЗГРИЖУВАЊЕ?

 

Навидум многу слични, но постои значајна разлика помеѓу посвојувањето и згрижувањето.

 

ПОСВОЈУВАЊЕ

За да се овозможи вклучување на едно дете во системот на посвојување, потребно е родителското право на неговите биолошки родители да е трајно одземено или родителите да се согласни на тоа.
При посвојување на дете, родителското право трајно се пренесува на посвоителите и со тоа доаѓаат и трајните обврски кои доаѓаат со родителството. Тоа е еднократен процес, а врската со детето е доживотна. Посвоеното дете ги ужива сите привилегии исто како и биолошкото дете.

Врската со Центарот за социјална работа продолжува сè додека семејството не биде целосно добро приспособено.

 

ЗГРИЖУВАЊЕ

Од друга страна, згрижувањето е привремено.

Родителското право на биолошките родители од најразлични причини е само привремено одземено и старателството на детето останува на државата.

Згрижувачот му обезбедува на детето привремено безбеден дом во кој детето добива љубов и грижа до моментот на неговото враќање во биолошкото семејство, посвојување или полнолетство. Исто така, згрижувачот добива месечен надоместок за покривање на трошоците за грижа за детето.

 

Станувањето згрижувачки родител е исто така еднократен процес, но постои постојан однос со Центарот за социјална работа и Центарот за поддршка на згрижувачките семејства бидејќи старателството на детето останува на државата; тоа значи дека Центрите го следат згрижувачкото семејство и работат на тоа да обезбедат трајно решение и тоа да биде направено во најдобар интерес на детето.

Сличноста помеѓу згрижувањето и посвојувањето е во тоа што и двете обезбедуваат топла семејна средина исполнета со грижа и љубов.

 

СОС Детско село дава поддршка на згрижувачките семејства кои се најблиска форма на биолошкото семејство.
И вие може да помогнете, да го отворите вашето срце и вашиот дом, и да згрижите дете.  На следниот линк ќе ги најдете сите потребни информации www.zgrizuvanje.mk

 

„Децата се нашите бисери“

Дали знаете дека бисерот настанува од болка?

Тогаш кога во школката ќе навлезе некое камче, тоа ја повредува и ѝ предизвикува силна болка. Како одбрана, школката почнува да лачи седеф.

Потребни се многу години да се создаде седефна обвивка за болката да престане, а во исто време да се создаде нешто толку прекрасно и посебно.

 

Лена научила што е болка уште многу малечка. Растена повеќе на улица отколку дома, често пати заспивала гладна без никој да ја покрие и бакне за добра ноќ.

Наместо да учи песнички во градинка, да добива петки на рачето и силни гушкања од мама, Лена растела без верба и надеж дека некој некогаш ќе ја гушне и ќе ѝ посака добра ноќ.

Приказната за бисерот е всушност приказна за Лена и сите други деца кои прерано во животот се соочиле со голема болка, но излегле похрабри и поистрајни.

 

Во СОС Детско село Лена ја доби грижата и љубовта која неизмерно и беше потребна. Нејзината СОС мајка Искра со многу љубов и трпение ѝ покажа што значи да биде сакана, како да стане после секое паѓање, но и дека болката не смее засекогаш да остане во нејзиното срце.

Како што седефот на школката се обвиткува околу камчето и создава бисер, така и родителската љубов и грижа со која се обвиткани децата во СОС Детско село прават нивната болка да се намали и тие да израснат во најпрекрасни бисерчиња.

Бисери на кои сме горди и за кои сме сигурни дека ќе продолжат во животот со крената глава и со многу успеси.

 

Драги пријатели, Ви благодариме ако и овој пат ДОНИРАТЕ и помогнете заедно да направиме МНОГУ за децата без родителска грижа.

ДОНИРАЈ СЕГА

„РАСТЕМЕ ЗАЕДНО” – БИМИЛК И СОС ДЕТСКО СЕЛО ЈА ПРОДОЛЖУВААТ СОРАБОТКАТА ПРЕКУ СТРАТЕШКО ПАРТНЕРСТВО

Битолска млекара ја продолжува соработката со СОС Детско село со стратешко партнерство со што поддршката од компанијата во финансиска помош и донации во добра станува долгорочна цел и помош за организација. Стратешкото партнерство опфаќа финансиска помош за згрижувачките семејства на месечно ниво. Оваа соработка и Бимилк како донатор значајно ќе ја помогне континуираната работа на организацијата и поддршка за оние на кои им е најпотребно – децата и младите без родителска грижа.

 

Компанијата Бимилк како дел од својата политика за Општествена одговорност е долгогодишен поддржувач на СОС Детско село преку донации од големиот асортиман на нивните производи, при што децата од СОС Детско село долги години растат со млекото и млечните производи на Бимилк.

 

„Создавањето на ова стратешко партнерство е следниот чекор по долгогодишната соработка што ја имаме со СОС Детско село и претставува вистински придонес за една исклучително благородна мисија – овозможување генерации деца да растат во топол дом. Со станувањето дел од оваа мисија Бимилк ја унапредува и развива својата општествена одговорност што преминува во долгорочна цел за децата од оваа организација со која овозможуваме што повеќе генерации да растат со нашите производи, како што сите растеме заедно со производите на Битолска млекара“, истакна Полексена Јанкуловска, регионален маркетинг менаџер во Бимилк.

 

За СОС Детско село стекнувањето на стратешки партнер и продлабочување на соработката со Битолска млекара е посебно корисно и потребно во период кога се зголемуваат капацитетите на организацијата и потребата од згрижувачки семејства.

 

„Со зголемување на бројот на згрижувачките семејства поддржани од СОС Детско село во 2023 година, пријателството со Бимилк е чекор што ќе ја осигура нашата работа и мисија. Горди сме и благодарни на оваа транзиција со Бимилк, од пријатели кон стратешки партнери каде што заедно ќе ја остваруваме мисијата“, велат од СОС Детско село.

 

ТОПОЛ ДОМ, ЉУБОВ И ГРИЖА ЗА СЕКОЕ ДЕТЕ

 

Годишен настан за доделување на признание на најголемите донатори и поддржувачи на СОС Детско село ЕДНО СЕМЕЈСТВО 2023

Настанот претставува годишна церемонија за благодарност на солидарноста и поддршката на корпоративните и индивидуалните донатори на СОС Детско село во 2022 година.

Настанот го отвори почесениот говорниик и покровител на настанот: г-ѓа Елизабета Ѓоргиевска прва дама на РСМ. Домаќини говорници беа Национален Директор г-ѓа Јулијана Накова Гапо и претседателот на УО на СОС Детско село д-р Александар Трајковски.

Вистинска привилегија е што и нашата мала држава преку СОС Детско Село е дел од големото интернационално семејство, кое повеќе од 70 години во 136 земји во светот работи и е посветено на помош и поддршка на најранливите – децата и младите без родителска грижа.

За секојдневната борба да се успее и да се биде тука за овие деца и млади, згрижувачите и родителите кои имаат потреба од поддршка, од исклучителна важност е целата заедницата на корпоративни и индивидуални донатори.

 

СОС Детско село изрази Голема благодарност до компаниите Алкалоид АД Скопје, Нептун македонија, Флек Кредит, Осигурување Македонија, Пивара Скопје кои добија Статуетка за Најголем корпоративен донатор во 2022 година. Статуетка за најголеми партнери за поттикнување на донаторството во 2022 година добија Веро Маркети, ЈП Водовод и канализација-Скопје и Ракометна Федерација на Македонија.

Статуетка за најголеми донатори за донации во добра 2022 добија Microsoft Македонија, Гранит АД Скопје и Окта АД Скопје.

 

Покрај овие признанија уште голем број на компании и индивидуалци добија плакети и благодарници за поддршката и кампањите со помагаат да се одржува и зајакнува мисијата на СОС Детско село, ТОПОЛ ДОМ И ЉУБОВ ЗА СЕКОЕ ДЕТЕ

 

SOS Children’s Village – Staff recruitment in the project “Addressing Systemic Gaps–Support to Child Welfare System Reforms

Terms of Reference

ToR

 

Position: Consultants for the development and piloting of modules for specialized foster care for persons with disabilities”

 

SOS Children’s Village – North Macedonia

 

SOS Children’s Village North Macedonia (SOS CV) is a non-governmental, non-political and non-profit organization, registered under the Macedonian law on Associations and Foundations (reg. number 5521734). SOS CV believes that every child belongs to a family and grows with love, respect and security. The organization builds families for children in need, helps them shape their own futures, and shares in the development of their communities. SOS CV helps children, young people and their caregivers through services in Care, Education, Health and Emergency Response. SOS CV are focused on family support, long-term care for the children who lost the possibility to live with their biological families. In SOS CV village, children can once again find supportive environment and love, growing in homes until they become young independent individuals.SOS CV gives support to all children at risk, especially to those who have lost their parents or live in very hard conditions. Basis of our work and our prime goal is respect, promotion and raising our voice for children rights. Through our activities, we are trying to inform public and our associates for all the problems that these children are facing and to appeal for taking measures that will promote the welfare of these children around the world. Parallel with our lobbying activities, we encourage the children to take active part in processes that determines their lives.

SOS CV has 20 years of project experience in several areas:

 1. “A loving home for every child” is the overall objective of SOS Children’s Villages. The organization offer care, protection and support for children who lost their biological parents or that cannot stay with them due to family problems. SOS CV gives these children the opportunity to grow up in a stable and caring environment that enables them to live a self-determined life. This includes: childcare in more then 60 foster families with more then 120 children supported by SOS Foster Families Support Centre, 4 small group homes for youth care in municipalities (Butel, Karposh, Zelezara and Vlae) for 28 youth without parental care (aged 14-18) and one SOS Semi-Independent Living support Program (Skopje) for 30 young people without parental care that leaving alternative care (aged 18-25).
 2. In addition, SOS CV has established counselling services for families at social risk whose face family violence, child abandonment and conflict relations within the family. Activities aim to stabilize these families and provide children the opportunity to grow up safely with their biological parents. The objective is to avoid break-up of families and the placement of children in alternative care systems. Moreover, this social service aim to support self-help capacities of vulnerable families to allow parents to take responsibility for the wellbeing of their children. They are implemented in two municipalities (Shuto Orizari and Gazi Baba) in the capital of Skopje with more then 110 beneficiaries. Besides the activities in its core business, SOS CV implements various project, initiatives and analysis supported by different donors.

 

Project Background

This Global Programme entitled “Addressing Systemic Gaps – Support to Child Welfare System Reforms in Albania, Armenia, Belarus, North Macedonia and Ukraine” aims to improve children’s rights with a specific focus on supporting the reform of alternative childcare systems and the de-institutionalisation process in 5 target countries: Albania, Armenia, Belarus, North Macedonia and Ukraine. The project executing agency is the HGFD e.V. / SOS Children’s Villages Worldwide, the direct implementation of the measures is carried out by the 5-member associations (MAs) of the Federation SOS Children’s Villages International.

 

The aim of SOS Children’s Villages is to protect children and young people without parental care, to support their development and to address their special needs. SOS Children’s Villages develops services and programmes aimed at strengthening families and preventing child neglect, partners with local communities to provide education, health care and responds to emergencies.

The main areas of activity include the following:

 • De-institutionalisation: SOS associations advise and support national and local governments in reforming childcare and protection systems and closing institutional childcare facilities, providing new family and community-based placements for children, and establishing services to provide preventive support to vulnerable families within communities.
 • Advocacy: Their decades of work and experience as pioneers of alternative care form the basis for the commitment of the 5 SOS associations. They approach political decision-makers in governments, parliaments and authorities in their respective countries to sensitise them to children’s rights. With their expertise, they provide information about the situation of children in need and call on those with political responsibility to take action. They combine their practical programme work with political work as advocates for children’s rights. Based on the UN Convention on the Rights of the Child, they advocate for the best interests of children and the social participation of all children.
 • Family like care: Children and youth who no longer have parents or who cannot stay with their biological parents due to family problems live in the SOS provided alternative care services or services that support and monitor alternative care providers. SOS enables these children to grow up in a stable and child-friendly family-like environment and offers them the chance to lead a self-determined life.
 • Prevention: Family strengthening programmes focus on socio-economically disadvantaged families whose daily lives are characterised by factors such as poverty, dysfunction and violence. The measures aim to stabilise these families and enable their children to grow up in the care of their biological parents. The aim is to prevent the break-up of families and the separation of children from their parents, while at the same time strengthening the self-help capacities of families in need.
 • Education: SOS Children’s Villages supports children’s educational pathways through early childhood education services, kindergartens, schools and vocational training programmes, as well as the socio-economic integration and promotion of labour market skills of youth and young adults.
 • Emergency aid: In humanitarian emergencies, SOS Children’s Villages provide emergency and transitional aid for children, youth and families (for example, in the context of refugee movements in the Balkans).

 

In order to secure quality service provision and care for the children without parental care or at risk of losing it, the North Macedonia project will introduce different working methodologies and approaches.

 

Scope of work

The consultants (experts) will lead the process and develop a training program for specialized foster care. This includes the development of a Manual for specialized training of caregivers/foster parents (for trainers), a Guide for specialized care (for caregivers/foster parents) and a Brochure/Guidebook for childcare professionals.

The consultants (experts) will work closely with the working group compiled of care professionals, experts, practitioners, and foster parents who will participate in the development of the program based on the previous analysis. The working group will consist of 10 participants. In a frame of 5 working meetings, this group will contribute to the development of the training program.

 

The process of implementation will go in the following stages:

First stage:

 1. Desk analysis – The consultants will analyse the disability types and specialized care competencies will be defined according to the types of disability. Existing services for people with disabilities that will be included as a resource in this training program will be mapped.
 2. Development of training program – Two consultants (experts) (one with practical experience and one methodologist) will lead the process of preparing the training programme in a total of 60 working days. In this process, the consultants (experts) need to develop a Manual for specialized training of caregivers/foster parents (for trainers) a Guide for specialized care, as well as the development of brochure on the specifics of childcare with different types of disabilities

 

Second stage:

 • Training of the master trainers – The participants will be selected from the three foster care support centres (SOS FFSC and two government centres) in the country and the Institute for Social Activities, according to developed criteria. The training for the 15 participants will last 5 days and will be conducted by the two consultants (experts) who developed the training materials.

 

Third stage:

 • Pilot the training program with a sample of foster parents – Furthermore, a team of two Master Trainers will pilot the developed training program with a sample of 6 foster parents. Experts from the Institute for Social Activities will monitor the piloting of the program and provide feedback. Based on their feedback and the feedback of the foster parents and the trainers, the program and the training materials will be adapted and finalised accordingly. The trained master trainers will provide further training for foster parents during and after the project

 

Main Tasks:

 1. To analyze the existing materials in the country regarding childcare with disabilities
 2. Share the outcome of the analysis with the working group.
 3. Regular coordination with the contracting authority and the working group.
 4. To design the training program.
 5. To develop the first draft of the training program and receive feedback from the working group
 6. Development of the final draft of the training program and receiving feedback from the working group.
 7. To prepare a master training program (agenda, materials, etc.)
 8. Delivery of the master training program with the master trainers.
 9. To prepare training report
 10. Couching of the master trainers during piloting training sessions through support and supervision;
 11. To conduct pre and post-evaluation questionnaires for the knowledge progress of the master trainers.
 12. Regular submission of time sheets as appropriate for the phase of the consultancy work delivered
 13. Development of a manual for specialized training of caregivers/foster parents (for trainers)
 14. Development of a Guide for specialized care (for caregivers/foster parents)
 15. Development of a Brochure/Guidebook for childcare professionals.

 

Location

The Trainer will work on one or more of the following locations:

–     Skopje

 

Number of days:

 1. Mapping of the existing materials in the country regarding childcare with disabilities and existing specialized social services (10 days)
 2. Qualitative analysis of data regarding specialized childcare needs of children with disabilities, child development disorders and mental health challenges; (5 days)
 3. Development of training programme including Manuel for professionals and guide for foster parents; (20 days)
 4. Development of brochure for different types of disabilities for more frequent disabilities in alternative care (material for professionals for addressing disability in the planning process); (10 days)
 5. Conducting ToT for 15 potential trainers on how to use developed materials and implementation of trainings. (10 days)
 6. Regular consultations with the working group (5 days)

Expected deliverables:

 1. Implementation plan;
 2. Short report of the desk analysis regarding disability types, specialized childcare needs of children with disabilities, child developmental disorders and mental health challenges and existing services for people with disabilities, 15 days after signing the contract;
 3. Manual for specialized training of caregivers/foster parents (for trainers);
 4. Guide for specialized care (for caregivers/foster parents);
 5. Brochure/Guidebook on the specifics of childcare with different types of disabilities that will aim to help professionals in the social protection system;
 6. Conduct training for master trainers including preparation of materials and reports;
 7. Training supervision in the first piloting phase;
 8. Final training report that contains summarized and documented information on each step of the training implementation. Group dynamic and progress achieved.

 

Management

The consultants (experts) communicate with the Project Manager referring during all stages in the consultancy work.

Any concerns related to the realization of the consultancy work should be communicated with the Project Manager or the National program development director.

The consultants (experts) are obliged to report any irregularities or issues, which might endanger the delivery of the consultancy work, to the Project Manager or the National program development director as soon as possible.

 

Facilities and equipment to be provided by the contracting authority and/or other parties

The facilities will be provided by the Contracting Authority. The equipment required for the implementation of the modules will be pre-defined by the implementer and the SOS Children’s Village (including the time period for providing it) and will be part of the contract for the implementation of the consultancy work.

 

Requirements related to trainer’s qualification and experience

 1. Bachelor in social sciences in the field of special education, alternatively, social sciences like psychology, social work or medicine with extensive knowledge and expertise in the field of disability.
  Master or Ph.D. studies will be considered as an advantage.
 1. Has taken part or lead research/projects on topics regarding disability.
 1. In the past 3 years has been involved in different activities related to different types of disabilities, specialized childcare and existing services for children with disabilities.
 2. Has continuity in attending trainings and/or can show continuous professional development in the field of non-formal education;
 3. Has been involved in at least 5 training activities (training courses, seminars, etc.) as trainer or facilitator;
 4. Experience in managing a group/team composed of members with different ethnic, social or cultural backgrounds.
 5. Fluent in English language
 6. Ability to work in MS office programs

 

Technical and Financial Proposal/Documents

Technical proposal should include a detailed and interactive consultancy program, sessions plan a detailed implementation plan in accordance with the scope of work, expected outputs, and deliverables provided for herein. The frequency of the engagement, and time schedule, should be integral parts of the proposal.

Note:

The final schedule of the consultancy should be agreed between the consultants and SOS CV. The total number of working days approved, will depend on cost of the day and availability of the budget within the project duration.

 

Financial proposal must forecast the cost of preparation, implementation and reporting. These should be included in the payment for the day/s of the consultancies.

The Service Providers will be evaluated in terms of the quality of complete coverage of all aspects of the terms of reference, as well as compliance with qualifications as provided for herein.

Financial proposal should be submitted in the attached template (Annex A), take the following explanations into account during the submission of the price proposal:

 • You are required to propose a number of working/days/time schedule with the main duties description indicated in the Terms of Reference;
 • You are required to propose your professional daily fee rate in gross amount, which will be multiplied by the number of working/days to establish the total contract amount;
 • The fee rate should be indicated in euros.

 

Payment Schedule

Payments are based on satisfactory completion of tasks assigned, upon submission of timesheet and Monthly progress report for the number of hours worked.

 • The payments to be made will be calculated on the actual number of working/days to be invested and reported (through timesheets and progress reports) by the consultant for fulfilment/delivery of corresponding activities/deliverables. The number of working/days to be reported by the consultant cannot be more than the number of working/days approved for the fulfilment/delivery of corresponding activities/deliverables.
 • Once proposed and accepted, the fee rate cannot be changed.

 

The final payment will be after the submission and approval of the Final report.

 

Submission of the proposal

The deadline for submitting the proposal is 22 January 2023!

 

Bids from the interested Company/Team of Experts/or Expert should be submitted in two sealed envelopes. One inner envelope enclosing the entire offer with the necessary documentation and an outer envelope containing the inner envelope.

The name of the bidder is stated on the inner cover.

The outer envelope states that it is an offer upon request for the submission of an offer for procurement no. 05-1284/1 from 26.12.2022 and it should be sent to the address Risto Shishkov no. 31 by January 22, 2023 at the latest.

 

Documents delivered within the proposal:

 • A clear proposal document (technical and financial) explaining methodology and approach;
 • An expression of interest to provide the consultancies explaining how the Expert/Consultant experience match the qualifications required and, if any, previous experience in organising planned activities with similar stakeholders;
 • CV highlighting the expertise of the Company/Team of Experts/Expert.

Filled and signed Financial proposal (Annex A)

 

Click HERE to download the Annex A document

 

ЗАОКРУЖИ СМЕТКА И ДОНИРАЈ ЗА СОС ДЕТСКО СЕЛО – БИДИ ДЕЛ ОД ДЕТСКАТА РАДОСТ

„Заокружи сметка“ во Веро е можност секој купувач да биде дел од детската радост.

Веро и оваа година го промовира значењето на индивидуалните донации меѓу своите потрошувачи, кои на едноставен начин можат да се вклучат и да донираат средства за децата поддржани од СОС Детско село.

Кампањата „Заокружи сметка“ и биди дел од детската радост започнa на 01 декември и ќе трае до 15 јануари 2023 година.

Во наведениот период, секој потрошувач кој пазарувал во Веро маркетите може да даде личен придонес и да донира одреден износ по сопствена желба за СОС Детско село во рамки на својата сметка. Односно при плаќањето на сметката на каса, потрошувачите може да „ја заокружат сметката“ на некој повисок износ, при што целата разлика меѓу износот на пазарувањето и заокружениот износ оди во хуманитарна цел, односно за децата без родители и родителска грижа.

Овој иновативен донациски концепт покрај тоа што има примарна цел да обезбеди донации за СОС Детско село, секундарна цел е да ја поттикне индивидуалната филантропија  и солидарноста кај граѓаните.

Ги повикуваме купувачите да ја заокружат сметката на каса во Веро маркетите и да ја внесат магијата од нивниот дом во детските срца, да донираат и да бидат дел од детска радост.

Заокружи сметка во НЕПТУН и ДОНИРАЈ за сигурна иднина на младите без родителска грижа

Денес, 01 Декември 2022 година започнува најновата хуманитарна кампања на Нептун Македонија и СОС Детско село.

Нептун продолжува статешки и континуирано да ја поддржува работата на СОС Детско село заедно со своите потрошувачи овој пат со цел да обезбедат сигурна иднина на младите без родителска грижа.

ЗАОКРУЖИ СМЕТКА ВО НЕПТУН И ДОНИРАЈ ЗА СИГУРНА ИДНИНА НА МЛАДИТЕ БЕЗ РОДИТЕЛСКА ГРИЖА

Секој купувач во НЕПТУН продавниците во периодот од 01 декември до 31 декември 2022 година ќе можат да се приклучат во семејството поддржувачи на СОС Детско село преку иновативен начин на донирање. Секој купувач ќе може да ја заокружи својата сметка на каса и да донира за СОС Детско село со износ по свој избор во рамките на сметката.

zaokruzi smetka

 

Ги покануваме сите купувачи на Нептун заедно да овозможиме сигурна иднина на младите без родителска грижа и да менуваме животи на децата без родители и родителска грижа поддржани од СОС Детско село.

ТИ ГРИЦКАЈ “ROCKY”, ВИНЧИНИ ДОНИРА ЗА СОС ДЕТСКО СЕЛО

ТРАДИЦИЈАТА ПРОДОЛЖУВА…

Нова кампања на Винчини и СОС Детско село

со омилениот производ кој е уникатен со вкус и единствен со хуманитарната вредност “ROCKY”

 

Макпрогрес како една од најголемите прехранбени компании на Балканот, повеќе години ја гради својата позиција на општествено одговорна компанија при што еден од нејзините фокуси е континуирана поддршка на работата на СОС Детско Село.

Како семејство се приспособуваме на променливата општествена и економска состојба и затоа традиционално креираме кампањи кои ќе ги сплотат производителите и купувачите за да заеднички ја поддржиме работата на СОС Детско село.

Денес jа започнуваме хуманитарната кампања со најновиот производ ROCKY и донираме во СОС Детско село со секој купен производ назначен во кампањата.

 

 

Ги повикуваме сите потрошувачи да бидат дел од оваа кампања и заеднички да ја поддржиме мисијата на СОС Детско село: Топол дом и грижа за секое дете, и да растеме заедно со палетата на производи на ROCKY.

Производите ROCKY на Винчини со хуманитарна ознака веќе се дистрибуирани низ продажните места во секој град и се достапни за сите купувачи да можат да уживаат во вкусовите на производот, но и истовремено да се збогатат со чувството на  радост и гордост  и лична сатисфакција што помагаат на тие што најмногу им треба.

Конференцијата за размена на знаења и практики помеѓу стручни лица од Австрија и Северна Македонија на тема: „Згрижување и згрижувачки семејства“

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска, Харалд Фугер, аташе при Амбасадата на Република Австрија во Република Северна Македонија и Јулијана Накова Гапо,  национален директор на СОС Детско село Северна Македонија, со воведни обраќања ја отворија дводневната „Конференција за размена на знаења и практики помеѓу стручни лица од Австрија и Северна Македонија на тема: „Згрижување и згрижувачки семејства“, во Клубот на пратеници.

На конференцијата учествуваат претставници на Сојузното министерство за социјална заштита, здравство, грижа и заштита на потрошувачите на Република Австрија, Министерството за труд и социјална политика, Заводот за социјални дејности и Центрите за поддршка на згрижувачки семејства, помеѓу кои е и Центарот за подршка на згрижувачки семсјтва СОС Детско село.

 

Министерката Тренчевска во своето обраќање истакна дека правилниот избор на формата на заштита на децата без родители и родителска грижа e клучна за обезбедување на безбедна семејна средина и планирана иднина, но и развивање на личности кои ќе треба да ја понесат одговорноста како возрасни лица подготвени за иднината.

 

Секое дете заслужува топол дом и семејство кое за него се грижи! Но, за жал не секое дете ја има таа можност неговото биолошко семејство да се грижи за него. Како Влада и ресорно Министерство во чија надлежност е детската заштита, наша одговорност и сериозна задача е да обезбедиме топла семејна средина и услови за правилен психо-физички развој на децата, кои поради разни причини тоа го немаат. Бидејќи сместувањето во згрижувачко семејство како форма на заштита е најблиско до живеењето во семејството, Министерството за труд и социјална политика спроведувајќи го процесот на деинституционализација презеде низа активности за развој на оваа форма на заштита преку донесување на законски и подзаконски акти, упатства и програми за работа, како и обуки на стручните работници во насока на зголемување на бројот и квалитетот на згрижувачките семејства“, истакна Тренчевска.

 

Министерката се осврна и на отворањето на трите центри за поддршка на згрижувачките семејства, СОС Детско село, Детскиот дом „11 Октомври„ Скопје и Домот за доенчиња и мали деца во Битола кои  ја обезбедуваат поддршката на згрижувачките семејства на цела територија на нашата држава. Центри кои вршат промоција на услугата згрижување во семејство, подготовка, проценка и обука на идни згрижувачки како и следење и поддршка на постојните згрижувачки семејства.

 

Харалд Фугер, аташе за социјални прашања при амбасадата на Република Австрија, истакна дека Конвенцијата на ОН за правата на детето, склучена во 1989, ги обврзува државите-потписнички да ги промовираат правата на детето и да ги вградат основните принципи на конвенцијата во системите за грижа за деца и млади.

Овие принципи го вклучуваат, меѓу другото, најдобриот интерес на детето како основа за сите мерки на институциите кои се однесуваат на децата и младите, задолжителното вклучување на волјата на самото дете, правото на детето да го изрази своето мислење во однос на процедурите кои се однесуваат на него и неговото право да контактира со своите биолошки родители.  Во согласност со поглавјето 23 на акито на ЕУ, земјите-членки мора да обезбедат почитување на фундаменталните права пропишани со Повелбата на ЕУ за фундаментални права, а нејзиниот член 24 ги дефинира принципите во поглед на правата на детето. Австрија ја поддржува Северна Македонија во процесот на пристапување во ЕУ преку преку различни активности. Австриското Министерство за социјални прашања тековно финансира 13 билатерални проекти во областа на социјалата“, истакна Фугер.

 

Јулијана Гапо, национален директор СОС Детско село потенцираше дека грижата за децата во ризик е обврска на сите нас. СОС Детско село, и граѓанскиот сектор воопшто, е партнер на институциите во обезбедувањето подобри услуги и грижа за децата.

Во април, СОС Детско село стана првиот центар за поддршка на згрижувачките семејства. Поддржуваме 62 згрижувачки семејства во Вардарскиот, Скопскиот и Југоисточниот регион. Неодамна ја започнавме кампањата „Подај рака, промени живот и стани згрижувач“, за да го истакнеме значењето на згрижувањето. Првите обуки за семејствата кои посакаа да станат згрижувачи се веќе во тек. Ги повикувам граѓаните да ја посетат веб-страницата www.zgrizuvanje.mk и доколку имаат можност, да променат макар еден детски живот. Така целото општество станува подобро!“, порача Гапо.

 

Дводневната Конференција е организирана од страна на трите вклучени страни и е со цел, да се разменат искуства и пракса кои ќе придонесат за унапредување на формата на заштита на децата- згрижување во згрижувачки семејства.